söndag 1 maj 2016

Spola inte efter dig

Spola inte efter dig är en fras som har används oroväckande ofta i mitt och Oscars hem de två senaste månaderna. Anledningen till detta är att vi har just nu en extrem torka i landet. Närmare bestämt den värsta som de har haft här sen 1957. Det började med att de kortade ner vattentillförseln till hemmen några timmar på morgon och några på kvällen. Sakta med säkert minskades de här timmarna och tillslut hade vi bara en timma rinnande vatten omkring klockan sju på kvällen.

Rykten spreds sig om att om bara några dagar skulle dammarna har sinnat ut helt och de skulle man vara tvungen att köpa dyrt dricksvatten för att få tag i något vatten överhuvudtaget. Människor åkte i hets runt till alla affärer för att köpa på sig så mycket vatten som möjligt. De flesta affärerna satte snabbt ett maximum flaskor man fick köpa per familj. Så under några veckor så hade många affärer helt utsålt på dricksvatten. Det var bara att vänta tills den nästa skeppningen med varor från USA kom.  Dagarna gick men vattnet fortsatte komma och ryktena fortsatte, ”på onsdag då kommer det vara helt slut” för vissa blev det verklighet. De som hade hus belägna lite högre upp orkade vattentrycket sig inte upp till. Jag och Oscar vi bor på andra våning så det har varit dagar vi har varit helt utan vatten.  Andra dagar orkar sig vattnet upp och sipprar sakta genom kranen så när man duschar får man huka sig så långt ner man kan så att det ska kunna bli något flöde att prata om. Ni kan ju tro att man blir överlycklig om flödet är okej och man kan stå raklång i duschen eller ännu bättre, om det är så pass bra tryck så man kan ta på varmvattnet! Ibland har vi vatten en timma och ibland i tio minuter. Jag och Oscar är på helspänn i väntan på att vattnet ska komma. Vi har alltid kranen på vriden så vi ska kunna höra när det börjar droppa vatten i diskon. Den sekunden när den första vattendroppen faller i diskon är vi beredda och släpper allt vi har för stunden. Och det blir en snabb uppläggning;
-Du fixar disken, jag handtvättar och glöm inte fylla upp vattendunkarna!
När vi inte vet om det är några minuter vi får vatten eller en timma gäller det att skynda sig på.


De senaste dagarna har de faktiskt börja gå åt rätt håll. Vi har haft några ordentliga regnskurar så vattentiderna har ökat lite för var dag. Så förhoppningsvis behöver vi inte vänta in regnperioden som börjar i juni/juli på att vattnet ska vara tillbaka som normalt. Om man ska se det positiva i allt detta är det ju att man uppskattar rinnande vatten såå otroligt mycket mer nu!