måndag 11 maj 2015

A Palauan baby shower

Häromdagen så begav jag mig och de andra som jobbar på Dolphins Pacific till vår kollega, Stomi som hade sin första birth shower.

I palau så är birth shower för det första barnet något väldigt speciellt, till och med större än giftermål. Mamman tar på sig traditionella kläder, smörjer in hela kroppen med en kokosnötsolja som är utblandad med ingefära, därav den gula färgen. Oljan ska vara bra för huden och hjälpa till att ta bort stretchmarks. De visar upp sig under den varmaste tiden på dygnet när solen står som högst, för familj och vänner. De gör den här ceremonin för att visa upp sig för släkt och vänner att de har fött ett hälsosamt barn och att deras kropp återhämtar sig. Den här ceremonin är menat för att dels heala kroppen men också sinnet efter en otroligt påfrestande period under nio månader. Dagen fylls av musik, dans och skratt så att all känsla av obehag ska försvinna iväg och det enda som stannar kvar är en känsla av glädje.

-stark sol, olja som rinner in i ögonen, det såg inte för skönt ut när Stomi stod mitt i hettan och knep med ögonen. Men fin var hon. Det var kul att se på när de spelade Palulansk musik och de äldre damerna reste sig för att dansa runtomkring Stomi, den var en syn jag inte kommer glömma i första taget! 60+are som verkligen bjöd på sig själva och shejkade loss ordentligt! En del gjorde indian rop, andra lät som brunstiga älgar och svängde med höfterna häftigt fram och tillbaka! Synd jag var för upptagen med att bara glo och glömde bort att filma. Den hade nog fått många views på Youtube.








onsdag 6 maj 2015

Maija och Destiny

De här senaste 16 veckorna har vi på Dolphins Pacific haft hjälp av två elever som har haft sin praktik här. På något vänster blev jag primary incharge över Maija och Destiny som de heter. Ibland har det varit stressigt att ha förstahands ansvar över dem när jag samtidigt ska göra mitt vanliga jobb, ha guest care och träning av delfinerna. Men de har veckorna har definitivt varit över förväntan. Vi har hunnit med att prata om delfiner och träning av dem såklart. De har också blivit en och annan kajaktur då vi har pratat om Palaus natur och de djuren som lever i vattnet (ibland känns det som att de lär mig mer än tvärtom) Vi har planterat koraller. Gjort träningslekar, varit på jakt efter de största sjögurkorna mm.

Målet har varit att hinna med att lära de så mycket som möjligt, och samtidigt ha roligt. De tycker jag att vi har haft!  Och något som jag har lärt mig är; jag tycker om att lära ut. De närmsta åren vill jag självklart fokusera på mitt jobb som delfintränare, men det känns inte som en omöjlighet att bli en lärare någon gång i framtiden!

Här är några bilder på mina elever.