måndag 20 april 2015

Nightstay at the bay

Den 10 februari så födde vår delfin Roxy en liten delintjej. Ni kan tro att det var livat när vi tidigt på morgonen märker att snart kommer det att ske, snart kommer hon föda. Och så helt plötsligt kan vi se en liten delfinfena sticka ut. Hela processen tog ungefär två timmar, och sen kom det ut en pytteliten delfin (ca 1m) upp till ytan för att ta sitt första andetag. Jag har nog aldrig sett något så litet och så sött.

Hela nattschemat var redan gjort, vilka personer som skulle stanna på bayen över natten för att se till att kalven mår bra. Det som är den farligaste risken är ifall delfinkalven, som har svårt att kontrollera sina rörelser i början, simmar in och fastnar i nätet som omger polen. Om detta sker är man tvungen att fridyka från andra sidan och hjälpa till att putta ut kalven in mot mitten igen. Som tur var så är Roxy en erfaren och väldigt duktig mamma, så vi behövde aldrig ta till sådana åtgärder.

Totalt spenderade jag sex nätter där ute med olika kollegor. Det var kallt, ibland mycket regn, om inte, mycket mygg. Men vi var alltid vakna minst två personen samtidigt så man kunde hålla varandra sällskap. Så där satt vi och såg ut som två koldolmar bredvid varandra invirade i massa filtar och drack te. Det var riktigt mysigt faktiskt att sitta under det lilla tak vi hade gjort av plastdukar medan de öste ner regn utanför. Dock inte lika roligt när man behöver gå på toa efter allt te drickande, då toaletten ligger på andra sida anläggningen.. 

Nu när delfinkalven är lite mer än 2 månader börjar hon upptäcka sin omgivning mer på egen hand utan att ständigt ha mamma Roxy vid sin sida. De delar också pool med den andra mamman Layla och hennes kalv Dilbul. Dilbul som nu är 7 månader tycker det är väldigt spännande med den nya kalven och vill komma nära den och leka. De känslorna är dock inte ömsesidiga. Så fort Dilbul kommer nära så simmar hon snabbt tillbaka till trygga Roxys närhet.
Ska bli spännande att se hur deras förhållande utvecklas de närmsta månaderna!
To be continued…

Roxy och hennes kalv
Här kan ni få en liten glimt av hur det ser ut runt omkring poolen. Alla lampor som lyser upp under natten. Och vårat lilla kryp in där vi höll till.
Middagsdags! Fried rice, fried chicken och så det bästa, cheessticks!
En av fördelarna med att vara uppe tidigt, få se denna otroligt vackra soluppgång

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar